FATF و حساب بانکی بین المللی برای ایرانیان
دوم اسفند ۹۸، ایران بار دیگر به لیست سیاهِ گروه ویژهی اقدام مالی (FATF) برگردانده شد. این امر بحثهای بسیاری در مورد امکان افتتاح حساب بانکی بینالمللی برای ایرانیان ایجاد کرد. کسانی که قصد افتتاح حساب بینالمللی داشتند نیز با مشکلات فراوانی مواجه شدند.
آنچه میبایست درباره FATF و تاثیرش بر مراودات مالی ایرانیان بدانیم
– افایتیاف (FATF) چیست؟ – ورود به لیست سیاه این سازمان به چه معناست؟ – تأثیر واقعی آن بر مسألهی افتتاح حساب بانکی در اروپا برای ایرانیان چیست؟ – و اینکه آیا راهی قانونی برای افتاح حساب بینالمللی برای ایرانیان وجود دارد؟
با ادامه مطلب همراه ما باشید تا به این ابهامات پاسخ دهیم. در پایان نیز اگر نکتهی مبهمی باقی مانده باشد، لطفاً پرسش خود را بنویسید یا با ما تماس بگیرید.
مختصری دربارهی FATF
افایتیاف مخفف عبارت Financial Action Task Force به معنای گروه ویژهی اقدام مالیست. FATF در واقع یک سازمان بین دولتی است که سال ۱۹۸۹ برای مبارزه با پولشویی ایجاد شد. در سال ۲۰۰۱، دامنهی فعالیتهایش به جلوگیری از تأمین مالی تروریسم گسترش یافت. در سال ۲۰۱۲ هم آخرین نسخهی توصیهنامهی خود را تحت عنوانِ «استانداردهای بینالمللی در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم و اشاعهگری» منتشر کرد. گروه FATF میزان همکاریِ کشورهای مختلف برای اجرای این توصیهنامه را بررسی میکند.
دستهبندی کشورهای دنیا بر اساس میزان همکاری با گروه ویژه اقدام مالی FATF
گروه اول: کشورهایی که کاملاً به توصیهها پایبندند و آنها را اجرا کردهاند. گروه دوم: کشورهایی که در حال تطبیق و اجرای استانداردها هستند. گروه سوم: کشورهایی که با این سازمان همکاری نمیکنند و خطر پولشویی و تأمین مالیِ تروریسم در آنها وجود دارد.کشورهای گروه سوم خود به دو بخش تقسیم میشوند:
– کشورهایی که در لیست خاکستری قرار دارند و تحت نظر هستند – کشورهایی که در لیست سیاه (Call for action) هستند و باید علیه آنها اقدامات مقابلهای صورت گیرد.جایگاه ایران در دستهبندی FATF
ایران در سال ۲۰۱۰ در لیست سیاه این سازمان قرار گرفت. یعنی جزو کشورهایی به حساب آمد که این سازمان آنها را بایکوت مالی میکند. بایکوت مالی یعنی سایر کشورها باید در روابط مالی خود با ایران نهایت دقت را به کار بگیرند تا مانع گسترش فعالیتهای تروریستی و پولشویی شوند. پس از برجام، ایران به لیست خاکستری FATF منتقل شد و اقدامات مقابلهای و بایکوت ایران برای یک سال تعلیق شد. این تعلیق برای مدتی تمدید شد و به ایران مهلت دادند تا توصیهنامههای این سازمان را در کشور اجرا کند. اما چندی پیش ایران دوباره به لیست سیاه برگردانده شد.
افتتاح حساب بانکی بینالمللی برای ایرانیان
حتی پیش از ورود ایران به لیست سیاه FATF ، افتتاح حساب بانکی بینالمللی برای ایرانیان بسیار دشوار بود. از زمان لغو برجام و اعمال تحریمهای شدید از سوی ایالات متحده نیز افتتاح حساب بینالمللی تقریبا ناممکن شد. یعنی عملاً حجم مراودات بانکها و مؤسسات مالی اروپایی و آمریکایی با ایران به حد صفر رسید. (البته به جز چند کشور معدود)
برای داشتن حساب بانکی بین المللی یک راه مطمئن وجود دارد: داشتن حساب بانکی در پرتغال
FATF به بانکها و مؤسسات مالی سراسر دنیا هشدار داده که در مراودات خود با ایران بسیار محتاطانه عمل کنند. اما تصمیم نهایی در ادامه یا لغو این مراودات به خود آنها واگذار شده است. برای ایرانیانی که قصد مهاجرت ندارند اما به یک حساب بینالملی احتیاج دارند یک راه امن وجود دارد. تنها راه امن افتتاح حساب بینالمللیِ کامل در اروپا، داشتن حساب در کشور پرتغال و با شروط ویژه است. (چنان که پیشتر در یادداشت دیگری توضیح داده بودیم).
نمایندگی موسسه حقوقی آلیمدا، دیاش، و همکاران در تهران
در مدتی که از برگرداندن ایران به لیست سیاه گذشته، کارشناسان ما در تهران و پرتغال همچون گذشته با موفقیت و بدون هیچ مشکلی توانستهاند برای متقاضیان گرامی، حسابهای بانکی بینالمللی افتتاح کنند. مفتخریم با اطمینان کامل اعلام کنیم که مؤسسهی حقوقی آلمیدا، دیاش، و همکاران به پشتوانهی اعتباری که نزد نظام بانکی پرتغال دارد، همچنان قادر به افتتاح حساب بینالمللی برای ایرانیان عزیز در اروپاست. تنها تغییری که اکنون به وجود آمده، قدری طولانیتر شدن این پروسه است که آن هم به سبب سختگیریهای مضاعف حراست بانک برای بررسی پروندههاست.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با ویژگیها و تفاوتهای خدمات مالی ما به دفتر شرکت در تهران مراجعه کرده و یا با کارشناسان ما تماس بگیرید و اطلاعات دقیقتری از آنها بخواهید.